medicin PROGRAF

Mina provsvar såg återigen bra ut. Förutom prograf, som åker upp och ner som en liten jojo. Helt utan att vi ändrat dosen de senaste 2 veckorna. Den var bra i måndags, men nu ligger den lågt igen, på 6. Hög förra veckan, men sänkte sig själv. Irriterande, och så fort den är låg eller hög känner jag av det på kroppen. Jag är väldigt skakig, har en irriterande vibrerande känsla och trött. Vi avvaktar med att ändra dosen efter måndagsprovtagningen. Ska bli spännande och se vad den ligger på då. Just nu tar jag 4mg morgon och 4mg kväll.

1. VAD PROGRAF ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR

Prograf tillhör en grupp läkemedel som kallas immunsuppressiva medel. Efter en organtransplantation (av t. ex. lever, njure, hjärta) försöker din kropp att stöta bort det nya organet. Prograf används för att kontrollera immunförsvaret i din kropp för att den ska acceptera det transplanterade organet.

Prograf används ofta i kombination med andra läkemedel som också trycker ner immunförsvaret. (jag tar även Cellcept)

Du kommer att behöva ta Prograf varje dag så länge du behöver immunsuppression för att förhindra avstötning av det transplanterade organet. Du ska hålla regelbunden kontakt med din läkare.

När du tar Prograf bör du begränsa din exponering för solljus och UV-ljus genom att bära lämpliga skyddande kläder och solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor. Detta beror på att det finns en möjlig risk för elakartade hudförändringar vid immunsuppressiv läkemedelsbehandling.

Du ska normalt ta Prograf på fastande mage eller minst 1 timme före eller 2 till 3 timmar efter en måltid. Grapefrukt och grapefruktjuice ska undvikas när du tar Prograf.

Graviditet och amning

Om du planerar att bli gravid eller tror att du kan vara gravid ska du rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du tar något läkemedel.

Prograf utsöndras i bröstmjölk. Därför ska du inte amma medan du får Prograf.

Prograf minskar din kropps egna försvarsmekanismer för att motverka att du stöter bort det transplanterade organet. Som en följd av detta kommer din kropp inte att vara lika bra som vanligt på att bekämpa infektioner. Om du använder Prograf, kan du således få fler infektioner än normalt, såsom infektioner i huden, munnen, mag-tarmkanalen, lungorna och urinvägarna.
Allvarliga biverkningar har rapporterats, inklusive allergiska och anafylaktoida reaktioner. Godartade och elakartadetumörer har rapporterats vid behandling med Prograf, som ett resultat av immunsuppressionen.

Källa: fass.se 

blogstats trackingpixel

2 reaktion på “medicin PROGRAF

  1. hej hej Johanna ,, jag är själv transplanterad sedan 2 år nu . jag undrar om du har något råd till hur man kommer igång med träning igen,, ingen av mina läkare säger eller förklarar något om det

    • Hej, Jaha. Fick du inte order om att börja så fort som du orkade??? Fick jag. 1 vecka efter var jag igång med rehab. Sen har jag fortsatt eftersom jag vill och har mål med träningen. Börja styrketräna, lätt. Längre Powerwalks, börja kort sen öka på. Cyckling tkr jag är jätte bra. Cyklade 3 veckor efter min operation. Hade du ingen sjukgymnast efter din operation?

      Jag är inte inne här längre, du kan skriva kommentarer / frågor på johannalever.blogspot.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>